Sol, bad och knytpunkter

"För mig var Rangsta Grekland, Turkiet, Bulgarien, Thailand eller vad jag än ville. Här fanns i mina ögon exakt samma saker som du stötte på utomlands. Havet, ja det fanns här med. Sanden, ja du..även den fanns här med. Skog och grönskan? Absolut, jag har ju redan berättat om grässlänten där vi var herrarna på täppan."
Nu ligger jag här igen. 

Ligger här på en av de platserna som definierade en stor del av min ungdoms somrar. En av de platserna som innebär detsamma som grillat till middag eller ljusa nätter. En plats som gjort återtåg de senaste åren som en av min och min familjs viktigaste knytpunkter i sommaridyllen.

 

När jag växte upp brukade vi spendera största delen av sommaren på två ställen; Antingen på den skånska sydkusten i Ystad där min mormors familj slog sig ner när de kom från Tyskland i december 1949. Eller här, uppe i gräsbacken på Rangstabadet med utsikt över allt och alla. Lite som badplatsens kungligheter av guds nåd men med salt i håret och sand i strandmackan.

 

Som ni vid det här laget förstått så är spenderade jag mina första 20 år i Sorunda och för mig innebar strandhäng detsamma som utlandssemester. Vi var var sällan utomlands överhuvudtaget och att åka bil i närmare två timmar, spendera två timmar på en flygplats, flyga 4-5 timmar till ett annat land för att där spendera ytterligare tre timmar på en kall flygplats, en varm transferbuss och tillslut i lobbyn på ett kallt hotell kändes nog aldrig inbjudande. Särskilt när allt detta var för att få bada. I Havet. 

 

Rangstabadet

 

För mig var Rangsta Grekland, Turkiet, Bulgarien, Thailand eller vad jag än ville. Här fanns i mina ögon exakt samma saker som du stötte på utomlands. Havet, ja det fanns här med. Sanden, ja du..även den fanns här med. Skog och grönskan? Absolut, jag har ju redan berättat om grässlänten där vi var herrarna på täppan.

 

Du funderar på förströelse och upplevelser? På den tiden fanns det både hopptorn, flytbrygga OCH gungställning. En myriad av exotiska restauranger och matupplevelser? Självklart, under min tid på Rangsta har det funnits iallafall tre glasskiosker som jag sprang till så ofta jag hade råd eller en kompis skulle köpa glass också för den delen. För mig fanns allt jag behövde och vad alla behövde egentligen. Sol, bad och glass. I stora lass.

 

När jag ser tillbaka på den tiden inser jag hur många av mina jämnåriga vänner som verkade ha liknande relation till den här platsen. Hur jag gång på gång träffar på gamla bekantskaper i takt med att de får barn och söker sig tillbaka. Gärna tillsammans med sina föräldrar som då kommit att bli far- och morföräldrar precis som jag nästintill aldrig åker hit utan mina egna föräldrar.

 

Denna plats är inte min, den är vår. Den tillhör inte bara mig och mitt sinne utan hela min familj och alla familjer som en gång fattat tycke för den. Som en sommarbro mellan generationer där jag och många andra med mig umgås fritt i ett strandläger av gammal mormödrar, farbröder och kusiner.

 

Vår Plats

 

Till och med vänner med sina egna barn är välkomna och tas då upp som hedersmedlemmar i familjen. Alla äger vi tillsammans den här platsen och känslan av frihet. Frihet från stress, frihet i livet men även frihet i form av en knytpunkt mellan generationer.

 

Här har ingenting egentligen förändrats även om allt har förändrats. Alla har förändrats och allas liv har förändrats men knytpunkten som för mig är Rangstabadet låter oss finnas lite närmare varandra även om livet tagit oss alla på våra egna resor. Låter oss stå oförändrade för en liten stund, låta oss knytas samman för en liten stund, låta oss muttra över strandsand i skorna en liten stund.

 

Har du någon plats som knyter dig samman med dem du älskar? Påminner dig om vad som var men även om vad som är? Kanske en plats i närheten , i din egen kommun? 

Om inte; skulle det inte vara spännande att hitta den?

Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Vad vill du uppleva idag?