Niklas är en visionär som inspirerar genom Muskö Sjökrog.

"Niklas hade bilden klar för sig. Renovera, bygga ut och regelbundet sätta nya mål var en del av idén och filosofin. En viktig komponent var lagspelet och betydelsen av ett samarbete. Att bygga upp och utveckla en bra stämning bland personal och gäster var centralt för Niklas."

Jag träffade Niklas Norlén-Grybb en solig sensommardag i mitten av september på Muskö Sjökrog. Krogen han driver sedan i våras.

 

Läget vid Mickrums brygga och Muskö kanal är ju fantastiskt. En skyddad vik med kvällssol och möjlighet att åka nästan fram till bordet med bil är ju lite unikt. Men ändå…. Jag var nyfiken på vad det kom sig, varför ryktet om att maten och hela krogen blivit bättre.

 

Vi möttes vid verandan och han bjöd på kaffe. Jag berättade kort lite om min egen bakgrund och varför jag ville ses. Sen kom vi igång. Niklas berättar om sina första steg. Som 7-åring började han sälja jultidningar och bingolotter, och fisk, eftersom pappa jobbade i skärgården. Senare i livet blev det idrott och fotboll tillsammans med försäljning av både säkerhetslösningar och larmsystem erfarenheter som alltid gav mänskliga möten. Och något som gjorde Niklas vardag roligare. Att få kombinera möten med människor och entreprenörsskap är en bra kombo. Senare även annonssäljare på Schibstedt och nätverket växte ytterligare efter en tid i Norge där han sålde It-lösningar. Och allt gav livserfarenhet.

 

Att ta vara på gamla ting och återbruka dem ledde bla till att han tillsammans med sin kusin startade klädbutik på Södermalm och försäljning av begagnade kläder till att även utveckla ett profilklädeskoncept riktat till gymnasieskolor runt om i landet. Den ena erfarenheten och relationen ledde ständigt vidare i livet.

För fyra år sedan träffade han sin stora kärlek och det ledde bla till en mängd resor runt om i världen. På en av dessa resor, nämligen på ön Bali i Sydostasien började tankarna om att driva restaurang. Svärfar, som ägde Muskö Sjökrog gav Niklas ett erbjudande om att driva verksamheten vidare och efter några dagar betänketid tackade han ja.

 

Niklas hade bilden klar för sig. Renovera, bygga ut och regelbundet sätta nya mål var en del av idén och filosofin. En viktig komponent var lagspelet och betydelsen av ett samarbete. Att bygga upp och utveckla en bra stämning bland personal och gäster var centralt för Niklas. Alla möten med människor sedan 7-årsåldern var naturligtvis viktiga erfarenheter för att lyckas och för att skapa en grund att jobba utifrån.

 

Idag har restaurangen byggts ut, kiosken och butiken frächats upp, boulebanor
och solsängar byggts och fler planer tar form. Niklas älskar sitt jobb, det är tydligt. Engagemanget lyser om honom.

I sommar har restaurangen enbart på catering levererat 25.000 måltider och succen är ett kvitto på att hårt arbete och långa pass kan ge resultat. Vissa kvällar har krogen kört lite Wallmans-stuk där en av medarbetarna Rebecca Petersson som är sångerska i grunden serverat gäster och sjungit om vartannat vilket varit extremt uppskattat. Utan ett bra samspel hade det inte varit möjligt.

 

Så laget före jaget är ett nödvändigt mindset. Att lyssna av de lokalt boende är också viktigt för att skapa en känsla av kvarterskrog och familjekänsla. Därför är det inte omöjligt att textilkonstnärinnan Evelina Kollberg (Niklas fru) tar upp virkpinnarna och inspirerar gästerna framöver ihop med en god måltid.

 

Arbetsplatsen då, den ligger ju så avskilt från den stora världen. Visst, men väldigt många ser ju precis det som en fördel. På våren simmade det varje morgon förbi en älg i viken utanför och det är en skön arbetsmiljö. Att byta staden mot landet ger så mycket mer för livskvalitet. Man hinner liksom tänka efter och reflektera på ett annat sätt när omgivningen bjuder på lugnet.

 

Jag avslutar vårt härliga möte med lite korta frågor. 

 

Vad gör du om 2-3 år ?
Fortsätter utveckla olika koncept på Muskö och runt Mickrums brygga.

 

Har du något tips på hur man kan utveckla verksamheten?
Fråga gästerna vad de tycker. Vad som kanske saknas eller om det är något event som man skulle vilja se.

 

Vilka platser inspirerar dig?

Älskar Mexiko och Ecuador för maten, vädret och människorna.

 

Hur kan en kommun stötta verksamheten ?
Genom gehör och att att lyssna, samordna och vara tydliga med visioner och framtid.

 

Vad är det som är så bra och roligt med Muskö Sjökrog ?
Utsikten, Maten, Människorna och naturen runt om.

Muskö Sjökrog

De öppnar igen för Julbord - Ta kontakt om ni vill boka redan nu.
Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Vad vill du uppleva idag?

Lokala Företag