Alice Profilbild

Alice Ahlstedt

”Nynäshamn är min fristad och en plats fylld av kreativa, öppna och skapande människor som brinner för sin hemstad och för varandra. Jag vill vara en del av hantverkskulturen som finns i denna stad och hoppas att framtida Nynäshamn fortsätter att välkomna sina invånare så som jag blivit välkomnad.”

Om mig

Jag heter Alice Ahlstedt och flyttade till Nynäshamn med mina föräldrar i förskoleåldern. Mina föräldrar kom hit från Stockholm och så länge jag kan minnas har vi varit den klassiska “pendlar-familjen” med den ena foten i Stockholm och den andra i Nynäshamn.

I snart 5 års tid har jag fotograferat privatpersoner i den här kommunen och år 2018 blev jag nominerad till Årets unga företagare i Nynäshamn. Jag har förevigat skolbarnens porträtt, skolkatalogerna i kommunen och fått förmånen att besöka många lokala företag för att porträttera deras medarbetare. Det är ju porträtten som är min stora passion i mitt yrke som fotograf.

Jag har flyttat härifrån, flyttat tillbaka och haft någon typ av brokig kärleksrelation till den här kommunen. När jag var ung så ville jag komma härifrån, plugga i New York eller något annat coolt ställe och när jag väl blev vuxen så blev Nynäshamn min räddning. Havet, hamnen, den friska luften och den vackra naturen är något som jag värdesätter högt i vår kommun.

Jag minns några eldsjälar från mina ungdomsår som brann för att göra det bättre för oss ungdomar i kommunen. De gick in med full kraft, passion och sin privata ekonomi och startade upp olika projekt för att vi skulle ha något att göra på fritiden. Det var långt innan UngFritid fanns och de flesta av oss spenderade våra lediga eftermiddagar med att stå i en viss ruta utanför skolgården eller chatta på ett tvärlångsamt modem som blockerade våra föräldrars telefonlinje.

Det låter som om det var otroligt länge sedan jag var ung men snarare är det så att det är teknikutvecklingen och utvecklingen av kommunen som har gått väldigt snabbt. Idag när jag är ute och fotograferar barn och unga i kommunens skolor så glädjer det mig att se hur bra våra unga har det. Dock finns det något vi aldrig får sluta arbeta för och som inte förändras trots att tekniken gör det, den mentala hälsan.

Min passion för fotografering är också mitt sätt att hålla mig mentalt stark, att fotografera och porträttera människor gör mig lycklig. Det är så häftigt när jag får ett leende från en trött tonåring, ett skratt från en liten sexåring och se hur den osäkra unga tjejen på nya jobbet plötsligt sträcker på sig och blommar ut. Det är genom mina bilder som jag också kan hålla fokus på allting som är vackert i den här kommunen, jag zoomar in på er fina Nynäshamnare, fokuserar på glädjen och knäpper av precis när Nynäshamn är som vackrast.

Alice Ahlstedt | Fotograf & Kommunikatör

Artiklar av Alice Ahlstedt

Per Arne Karlsson

Dansbandskungen i Nynäshamn

Per-Arnes Karlsson är musikläraren som drivs av en stor och hjärtlig kärlek till människor och musik. Det tog nio flyttar att hitta hem till Nynäshamn men nu har han äntligen hittat hem.

Läs mer »