Kalkbrottet i Stora Vika

Kalkbrottet i Stora Vika

Välkommen till Kalkbrottet i Stora Vika.  ”Marken där Stora Vika kalkbrott ligger ägs av privata fastighetsägare och här är det inte tillåtet att bada. Kommunen arbetar för att bilda ett naturreservat och ge allmänheten tillgång till området.”

Vi vill bara påminna om att detta INTE ÄR TILLÅTET ATT BADA.

Men såklart finns det många andra fina badplaser i vår kommun och de hittar ni här ’

SOPOR – Vi ber er vänligen ta med era egna sopor hem. 

Kalkbrottet i Stora Vika känd för Fjärilsstigen med 47 rödlistade fjärilsarter och sin unika flora och fauna.
Kalkstenen i Stora Vikas marker har bidragit till att skapa en ovanligt rikt växt- och fjärilsliv, som dessutom är beroende av varandra på ett raffinerat sätt.

Vid kalkbrottet är det exempelvis lätt att hitta den vaniljdoftande purpurknipproten (Epipactis atrorubens), en annars i Sörmland ytterst sällsynt orkidé. En besökare slås också av de stora mängderna av blodnäva (Geranium sanguineum), kungsmynta (Origanum vulgare), spenört (Laserpitium latifolium) och på vissa platser även kattfot (Antennaria dioica).

Många svamparter är gynnade av viss kalkförekomst i berggrunden och i Stora Vika indikerar förekomsten av flera svamparter att det finns kalk i marken: läcker riska (Lactarius deliciosus), rabarbersvamp (Chroogomphus rutilus), lärkslemskivling (Gomphidius maculatus) , guldkremla (Russula aurea) och grönnopping (Entolomoa incanum).

Det har skapats en hemsida bara för detta området. Följ länken för mer information.

Photon: Anna-Carin Georgii, Jan Widén samt Hitta Nynäshamn

No Records Found

Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

Google Map Not Loaded

Sorry, unable to load Google Maps API.

Lokala Företag.