Lojalitet är vackert

"Tanken växte fram och andra kompisar och boende tyckte det var en bra idé, så det fick bli så. Varför kan inte en fotbollstränare sitta och lära ut, inspirera och leda en träning ? Idag är klubben ansluten till Svenska Fotbollsförbundet, och det är en rad saker som måste planeras och genomföras."

Att var lojal är något fint. Det har jag hört många gånger under min uppväxt, men vad betyder det ? Lojal mot sina kamrater i skolan, idrotten och mot sin familj. Man håller ihop, och visar sin lojalitet. Vårt Sverige, vårt Europa och vår planet. Vi vill vara lojala. Det är ju sååå trevligt och enkelt att höra ihop, att tycka likadant och vara lojal. Mot varandra. För varandra. För mig är lojalitet en sak men vad är det för dig ? Är det samma sak ?

 

Mina föräldrar stoppade in mig i en fotbollsskola när jag var 7 år, och jag brukar som vuxen säga att det är kanske den bästa uppfostran jag fått i livet. Jag var aktiv till jag var 19 år, sedan kom andra intressen in och jag var inte tillräckligt bra för att platsa. 20 år senare, startade vi gamla ungdomskompisar om igen. Och vi lirar tränar och umgås fortfarande nu när jag närmar mig 58 år. Den glädje och trygghet som mina ungdomsvänner ger mig är ovärderlig. I vårt gäng är lojaliteten självklar.

 

Jag hörde i somras tala om Backlura i Nynäshamn. För mig en okänd plats, jag aldrig besökt. Min kompis Johan tyckte jag skulle träffa initiativtagaren till en idrottsförening som startats, och höra dem berätta sin story. Så vi bokade en träff på Torget Brasserie och Bar, jag och Arkan samt hans bror Heresh. Det var ett energifyllt möte där vi pratade om allt möjligt. De kom till Sverige med hjälp från FN 1997  från de kurdiska delen av Irak, och hamnade i Nynäshamn.

 

Jag berättade om min bakgrund och de om sin. Efter lunchen tog vi oss upp till Idrottsplatsen i Backlura och fortsatte samtalet. Jag ville se platsen, och få känslan. Det var en sliten anläggning. Intill den låg några bostadshus och en förskola för områdets alla barn. Här växer barnen upp och deras verklighet är den de ser. Varje dag. De leker umgås och lär sig. 

 

Arkan berättade om sin kärlek till fotbollen varför han startade föreningen. Och att det betyder mycket mer än bara fotboll. Gemenskapen och samhörigheten är viktigast. I de kvarter som heter Backlura finns livet, och det som förenar de boende. Hur barnen och de vuxna träffas genom idrotten och skapar trygghet och lojalitet. Arkan, som själv sitter i rullstol pga av ett medfött problem med ryggen, kunde bli tränare. Ja, varför inte ?

 

Tanken växte fram och andra kompisar och boende tyckte det var en bra idé, så det fick bli så. Varför kan inte en fotbollstränare sitta och lära ut, inspirera och leda en träning ? Idag är klubben ansluten till Svenska Fotbollsförbundet, och det är en rad saker som måste planeras och genomföras.

 

Planen där vi möts är inte direkt i toppskick, men det går att renovera. Drömmen om en konstgräsplan finns liksom en rad andra saker som hör till en idrottsplats. Budget finns och en rad saker kostar pengar, allt från kläder till spelarna och omklädningsrum. Men drömmen och viljan är stark och driver dem framåt.

Jag har i mitt vuxna liv arbetat med samhällsbyggnad. Etablerat stora och små verksamheter runtom i landet och Skandinavien. Coca-Cola i  Haninge och Orc Software i London. Några uppdragsgivare har varit franska, andra tyska eller amerikanska. Olika människor från olika bolag med helt olika kulturer.

 

Men, ett samhälle innehåller naturligtvis först och främst deras invånare. Nu när jag står vid Backlura Idrottsplats tänker jag på löften, underhållsfrågor och lojalitet. Jag kommer följa och engagera mig i deras resa och drömmar om en gemenskap  runt idrotten. Arkan, Heresh  och deras vänner kämpar för att få hjälp med att rusta idrottsplatsen och det är inga fantasibelopp. 

Jag drömmer om att Nynäshamn ska vara en fantastisk plats att bo och leva i. Idrotten är en viktig del av Samhället och en mötesplats för familjer. Och för att få nya vänner. Och hjälpa varandra att må så bra som möjligt. Nynäshamn United skulle man kunna kalla det.

 

Vad gäller idrottsplatsen i Backlura tror jag det finns många i Nynäshamn som på olika sätt vill hjälpa till både med tid och pengar. Och att spela fotboll för glädjens skull kan man göra även om man inte bor i Backlura. Alla är välkomna hälsar Arkan och Heresh.

 

Njut av dagen och ha det roligt allesammans 

 

Sven Gustafsson 😊

Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Vad vill du uppleva idag?

Lokala Företag