Julrunda Muskö 28 & 29 Nov

"På Muskö har det arrangerats julmarknader lite varstans genom åren. I skolan, på Ludvigsbergs herrgård, vid sjökrogen, Björkdals gård och de senaste åren på Arbottna. Men i år har ett flertal lokala företagare valt att göra annorlunda, med ett arrangemang som går under namnet Julrundan på Muskö, som I coronavirusets spår sprids ut till flera olika platser på ön."
Istället för julmarknad arrangeras en julrunda på Muskö Lörd 28 & Sön 29 november. Öppet mellan 11-15.

Jag fick en pratstund med Niklas, Ulla-Britt och Anna-Lena över en kopp kaffe för att prata lite om vad som händer på Muskö. Vi hamnade I ett vilt samtal om allt möjligt. Om f.d värnpliktiga från den gamla goda tiden, som regelbundet samlas på Muskö även om några av dem numera är utspridda över hela Sverige. Vidare till hur man kan hantera den Coronapandemin vi alla numera lever med. Och en massa andra saker som engagerar. En sak var vi helt överens om, att tiderna förändras.

Vi pratade om kluster och hur viktigt det är med sammanhållning, och att samarbeta.  Särskilt runt frågor som blir viktiga för vardagslivet. Tillsammans kan man hitta vägar framåt. Men det kräver organisation och eldsjälar, och jag fick nu möjlighet att träffa några av dem.

Det fanns många ideer men vi hamnade I deras planering inför årets sista dagar, de vi alla tycker sååå mycket om. Advent, julförberedelser, god mat och levande ljus. Och mörkret och tystnaden omkring oss när man befinner sig ute i skärgården.

På Muskö har det arrangerats julmarknader lite varstans genom åren. I skolan, på Ludvigsbergs herrgård, vid sjökrogen, Björkdals gård och de senaste åren på Arbottna. Men i år har ett flertal lokala företagare valt att göra annorlunda, med ett arrangemang som går under namnet

Julrundan på Muskö, som I coronavirusets spår sprids ut till flera olika platser på ön.

Lördagen den 28 och söndagen 29 november håller arrangörerna öppet hos sig själva klockan 11-15. Istället för att utställarna samlas på ett ställe får alltså besökarna förflytta sig mellan de olika verksamheterna för att ta del av julstämningen. Det är flera företag på ön som medverkar. Muskö Gårdsbutik säljer bland annat lammprodukter, ägg och honung. Muskö Sjökrog serverar en förbeställd jullunch båda dagarna. Hos Söderängs Loppis erbjuds nostalgiska second hand-klappar. Muskö Trädgård har laddat med julens växter och dekorationer. Skärgårdsfötter Muskö kommer erbjuda presentkort för behandlingar, ekologisk fot och handsalvor. Och hos Sött & Salt kan man hitta såväl ätbara godsaker som presenter av olika slag. Där finns också dagarna till ära Skärgårdsfötter Muskö med sina produkter och tjänster. Den som vill kan avsluta söndagens julrunda med en stämningsfull adventsgudstjänst i Muskö kyrka, som startar klockan 15.

Förutom försäljning av allehanda ting planerar arrangörerna också att ha en tipsrunda med kluriga frågor på de olika platserna. Den som vill kan göra turen med bil, men det är även möjligt att parkera den på lämplig plats och gå en upptäcktsfärd till fots. En större parkering finns bland annat vid Muskö Sjökrog, och med gångavstånd mellan utställarna kan hela promenaden avverkas på ungefär en timme.  

När många av årets julmarknader fått lov att ställa in, har arrangörerna på Muskö samlats för att vara kreativa och hitta alternativa lösningar. I de samtalen föddes idén om årets evenemangsform.

– Vi följer förstås de aktuella råd och restriktioner som gäller och uppmanar alla att hålla behörigt avstånd, förtydligar arrangörerna och hoppas på en jämn ström av besökare under de två dagarna säger Anna-Lena och Niklas. Ulla-Britt som driver lantgården intill Ludvigsberg, har under flera tidigare år varit med och arrangerat julmarknader tycker att årets ide är jättebra. 

Jag själv tycker detta initiativ är fantastiskt. Vem vill inte upptäcka nya (eller nygamla) platser runtom på Muskö?  I en tid då bilköer och stress är mångas vardag, är det väl helt ljuvligt att komma ut några timmar i ett äventyr inför julen och njuta av lugnet, och upptäcka skärgårdens lantliv på vintern.

Notering:
Niklas Norlén Grybb, Ulla-Britt Öhman och Anna-Lena Pettersson är tre av flera arrangörer bakom Julrundan på Muskö.

Medverkande Företag

Julrunda Muskö

No Records Found

Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

Google Map Not Loaded

Sorry, unable to load Google Maps API.

Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Vad vill du uppleva idag?

Lokala Företag