Hållbar Njutning och en story om goda grannar

" När jag rör mig runtom i vår kommun, så finns många vackra gamla hus som är en del av ett otroligt vackert landskap. Småskaligt och lugnt. Hållbart och närodlat sedan tusen år tillbaka. Nära till allt jag tycker är viktigt, och med människor som tar sig tid för en pratstund och lite roliga berättelser."

Redan de gamla nybyggarna använde trä i sina hus. Många av dessa knuttimrade stugor står fortfarande stolt kvar trots att de inte renoverats på flera hundra år. Det är många som ser romantiskt på ett vackert trähus som bevarats och renoverats och jag är en av dem. Hållbar njutning.

 

Idag satsas enorma investeringar på den svenska skogen och att bygga moderna hus med rena trämaterial. Utanför Grums i Värmland har Stora Enso byggt en helt ny supermodern fabrik som ger oss en titt in i framtiden. Man produceras färdiga block som i princip blir som ett stort pussel, med en precision på 1 mm. Bra för miljön på många sätt. Och de är inte ensamma om att satsa på svensk skog, väldigt många företag gör det nu runtom i landet.

 

När jag rör mig runtom i vår kommun, så finns många vackra gamla hus som är en del av ett otroligt vackert landskap. Småskaligt och lugnt. Hållbart och närodlat sedan tusen år tillbaka. Nära till allt jag tycker är viktigt, och med människor som tar sig tid för en pratstund och lite roliga berättelser.

 

Häromdagen, runt Kristi Himmelsfärd-helgen kom en granne förbi. Han hade ryckt upp lite strömming, rensat, stekt och fått över. Gott var det och självklart blir man glad och lycklig med sådana människor omkring sig. Två dagar senare hade han och några vänner fiskat lax utanför Landsort, och fått en på 13 kg. Han kom förbi med en halv långsida som blev mat i två dagar för min familj.

 

Att bo bra handlar såklart väldigt mycket om att ha bra grannar, och ibland överraskar de med lite färsk fisk.

Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Vad vill du uppleva idag?

Lokala Företag