Genuin Båtklubb som värderar kamratskap

"Håkan berättar att det funnits personer med ideer om att utveckla klubben med en massa runt båtlivet, men man har beslutat att vara en genuin båtklubb, och det är så medlemmarna vill ha det. Genuint och äkta båtliv kan man säga."

Jag fick en pratstund med Håkan Siggelin som är ordförande i Ösmo Båtklubb. Trots mycket arbete inför alla sjösättningar så tog han sig tid att berätta lite om klubben som har sin hemmahamn i Landfjärden.

 

Klubben har idag 240 båtplatser och drygt 300 medlemmar, och fyllde 50 år 2019. När det begav sig på slutet av 60-talet köpte dåvarande kommunen Ösmo in en 50 meter lång brygga och så var det igång.Vid första årsmötet fanns 18 personer närvarande och ”Stor-Arne” valdes till ordförande. Några gentlemän som fortfarande är aktiva från dessa första dagar är Ernst Blom, Olle Hammarsson, Gunnar Lindelöf, Bengt Larsson och Lars Ericsson.

 

Håkan berättar att det funnits personer med ideer om att utveckla klubben med en massa runt båtlivet, men man har beslutat att vara en genuin båtklubb, och det är så medlemmarna vill ha det. Genuint och äkta båtliv kan man säga. På arbetsdagarna är det runt 60 personer som jobbar för att hålla ordning på allt, och trivseln är hög. Många medlemmar kommer från andra kommuner än Nynäshamn, och vittnar om just trivseln och fokuset på båtlivet.

Ungdomsverksamheten är viktig för Ösmo BK. För de som vill gå på seglarkurs så arrangerar Sjöscouterna detta varje sommar vid jollebryggan, och man har ca 10 båtar i lite olika storlekar. Scouterna är ett välkommet inslag i båtklubben, både för klubbens egna ungdomars intressen men naturligtvis också för alla andra. Genom åren är det många som lärt sig segla i Landfjärden men för den som inte ännu lärt sig slå, så finns alltid möjligheten att kliva iland vid Häringe Slott på andra sidan viken.

 

Många av medlemmarna gillar ju att stanna till med båten när de lämnat bryggan och de sjökrogar som ligger nära till hands är ett lyxigt utflyktsmål. Muskö Sjökrog och Båtshaket på Ålö är två fina krogar som ligger på korta avstånd, och ner till Nåttarö och hamnen i Nynäshamn är det inte mycket längre.

 

Håkan berättar avslutningsvis varför han själv gillar Ösmo Båtklubb. Han framhåller gemenskapen, och det småskaligt genuina. Han har ju växt upp i Nynäshamn och alltid haft havet som sin lekplats och just lugnet och stillheten i naturen är fantastiskt i vår kommun. Sedan berättar han också att de har en kock som lagar mat till styrelsemötena. Det är en lyx det också.

Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Vad vill du uppleva idag?

Lokala Företag