Ett möte i Ösmo med 334 musikaliska år eller Nynäshamns ”Beach boys”

Vinylkompaniet vill sprida sångglädje och ge känslan av att vara en enda stor familj. De spelar musik som är kommersiell, glad och lättsmält men tar också emot önskelåtar vid olika spelningar. De gillar att publiken gärna dansar och sjunger med när de är ute och spelar."
 

Vinylkompaniets bandmedlemmar började spela under 1960-talet och spelade såklart de allra häftigaste låtarna ur den trendigaste genren: ”rock’n’roll”. Det visade sig såhär sextio år senare vara ett vinnande koncept som de håller fast vid. Nygammal rock’n’roll är vad som går hem hos deras publik i Nynäshamn.

Vi träffas under en repetition i Ösmo där bandmedlemmarna sätter sig med 2 meter säkerhetsavstånd från varandra. ”Fan, nu glömde jag sittdynan” säger en bandmedlem och de andra nickar förstående. Bandet består av pensionärerna Kenth Skafvenstedt, Leif E Jansson, Lasse Söderström, Svante Blom, Leif G Janson och så ynglingen Per-Arne Karlsson som ännu inte nått livets guldålder.

De flesta i Nynäshamn känner till ”Rocka fett med Kenth Skafvenstedt”, musikläraren som är född och uppvuxen i Nynäshamn. Han har blivit något av en musikalisk ikon och många har sett honom uppträda på Nynäshamns musikscen genom åren. Det är nog ingen som blir förvånad över att Kenth spelar gitarr i bandet.

Lasse spelar också gitarr och sjunger stämsång samt drar ibland upp en saxofon. Det är en karismatisk och social man uppvuxen i Stockholm men som hittade kärleken i Nynäshamn. ”Det är väl som det är, man träffar någon och så blir det som det blir”.  Ja, Lasse ger en klockren beskrivning av hur det är att vara kär. Han tillägger att Nynäshamn erbjuder en vacker vy men om den vyn gäller kärleken eller havet förblir osagt.

Svante är ljudtekniker men lirar också bas i bandet. Han har det bästa tålamodet och beskrivs som stresstålig. Svante flyttade till Nynäshamn på grund av arbetsbrist på hemorten. Under 1960-talet var det arbetsbrist hemma i Jämtland och livet ledde då Svante ner till Televerket i Nynäshamn.

Leif G är sångare och bandets s.k Bosse Larsson, han sköter alltid publiksnacket ute på spelningarna eftersom han enligt de andra bandmedlemmarna ”är jävligt bra på det”. Leif G han kommer inte från Nynäshamn, han kommer från Sorunda. Han växte upp och bor på den gård som funnits i släkten sedan 1600-talet.

Leif E han är trummis och bandets Don Juan. Ursprungligen från Hälsingland men inflyttad i Nynäshamn och utbildad till frisör. I dryga 10 år drev han salongen Klipp och lock i Nynäshamn och han har lirat för kungen.

Per-Arne är bandets yngsta medlem som bara spelat musik i 44 år, han spelar främst keyboard men hoppas också kunna bidra med trumpet. ”Som yngst i bandet, hänger han med?” Frågar jag de andra bandmedlemmarna. ”Nej!,” svarar de skämtsamt och skrattar.

När man slår ihop alla år de har spelar i olika musikaliska konstellationer så har dem tillsammans 334 musikaliska års erfarenhet av att spela musik i olika band. Nu under Corona-pandemin har de inte fått komma ut och spela så ofta som de brukar men de har provat att repetera över internet. På fjärde försöket fick de till det hela riktigt bra.
De är inte rädda för att testa nya saker men de berättar också att visst saknar de att gå ut och käka efter repetitionerna, bingo på söndagar och att träffas utanför replokalens fyra väggar.   

Vinylkompaniet vill sprida sångglädje och ge känslan av att vara en enda stor familj. De spelar musik som är kommersiell, glad och lättsmält men tar också emot önskelåtar vid olika spelningar. De gillar att publiken gärna dansar och sjunger med när de är ute och spelar. ”Vi spelar allt, bara det svänger och gungar”. De räknar upp en del artister vars låtar finns med i repertoaren, Elvis Presley, The Beatles, Rolling Stones och även Kim Larsen nämns bland annat.

De delar också med sig av sina smultronställen i Nynäshamn som innefattar Ringvägen/Strandvägen, Lövhagen och Nynäshamns skärgård. De önskar att utvecklingen av Nynäshamns hamn fortsätter så att det blir mer fokus på att göra hamnområdet ännu vackrare än det är idag. Avslutningsvis ger dem en extra eloge till NSS som anordnar tävlingar, aktiviteter och har erbjudit Nynäshamnarna en aktiv sommar trots den stiltje som nu råder i världen. 

 

Photo: Alice Ahlstedt

Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Mer Nyheter

Vad vill du uppleva idag?

Lokala Företag