Den osjungne hjälten

"Tack till dig som gjorde de dagarna möjliga då, tack till dig som gör de dagarna möjliga nu. Tack till dig som ställer upp för andra på bekostnad av dig och din tid och tack till dig som ser värdet i att åstadkomma något tillsammans. "

Jag kommer fortfarande ihåg lukten. Lukten av nyklippt gräs, fuktig grusväg och koskit. Jag kommer fortfarande ihåg maskrosorna som växte överallt och hur illa vattnet som man fyllde flaskan med smakade. Jag kommer ihåg avtagsvägen som brukade damma, hur jag körde min moppe dit för de sena träningarna och jag kommer till och med ihåg de få gångerna jag på cykel vågade vingla mig fram tillsammans med långtradare och bussar.

I mitt huvud minns jag Sorundas Gudby IP med kärlek. Hur övergången från grusträning till grästräning varje år symboliserade att våren hade kommit, att min gräspollenallergi var fruktansvärd fram tills jag blev varm varje träning och hur gott den kokta korven uppe i cafeterian smakade. 

Kanske känner du igen den känslan? Du kanske har dina egna minnen från din egen förening, din egen dammiga avtagsväg och din egen varmkorv. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du har det, något du kan se tillbaka på med glädje och som fyller dig med den där nostalgiska känslan av att vara barn igen. 

 

På Maskrosvallen som Gudby IP ibland brukade kallas verkade det som att allting bara fungerade. Sett ur en ung pojkes ögon så var alltid mållinjer helt magiskt nymålade, omklädningsrummen så städade de behövde vara och om något av målens nät sönder så hade de till nästa vecka bytts ut eller lagats. Som genom magi.  

Varje år när Vikingacupen gick av stapeln fanns det en speaker som glatt läste upp matchernas resultat, domare till samtliga matcher, glada pappor som grillade hamburgare på grillarna man gjort utav oljefat och fullkomligt fullt av familjer som var där för att se sina barn spela fotboll en eller två dagar mitt i sommaren.

Det finns ingen magi. Tyvärr, inte på det sättet jag såg det iallafall. Det finns inga situationer där det man behöver helt plötsligt materialiserar sig i luften framför oss, inget sätt att fylla tomma luckor i ett tidsschema utan volontärer eller något sätt att klippa en gräsmatta utan en fungerande gräsklippare. Ska du laga den där gräsklipparen?

Du som precis som jag har tummen mitt i handen när det kommer till allt vad motorer heter? Sån magi finns inte. Den magi som faktiskt finns är människors vilja att åstadkomma saker som en grupp. Föreningslivet är vad samhället vill vara och vad företagslivet skulle kunna vara. Där det finns en plats för alla och där man gemensamt anstränger sig för att gagna just alla.

Men föreningen är under attack. Under attack av vårt eget engagemang, eller bristen av den snarare. Ingen har tid, ingen har ork, ingen vill ta ansvar men förväntar sig fortfarande att saker och ting ska fungera som det alltid har. Där vi alla ska kunna ta del av allt det positiva som kommer med allt vad föreningar innefattar. Kvar finns bara “eldsjälen” som inte gett upp, som vägrar backa för att hen ser något andra inte ser. Ta vara på dem, för det finns inte många kvar. 

Tack till dig som gjorde de dagarna möjliga då, tack till dig som gör de dagarna möjliga nu. Tack till dig som ställer upp för andra på bekostnad av dig och din tid och tack till dig som ser värdet i att åstadkomma något tillsammans. 

Tack till eldsjälarna, tack till den osjungne hjälten.

 “Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”

Hitta Nynäshamn erbjuder alla föreningar att gå med kostnadsfritt och dela med sig av sina nyheter, evenemang osv. Ta gärna kontakt eller gå med enkelt idag. 

Aline Varre

Aline Varre

Grundare av Hitta Nynäshamn

Dela gärna denna artikeln:

Vad vill du uppleva idag?